06 70 490 2992 H-P 11-16-ig

ÜDVÖZÖLJÜK ÁRUHÁZUNKBAN

                        több mint10 éve

                        

Blog

Autós gyerekülés szabályos használata KRESZ előírás szerint 2023-ban

Bale
2023.08.03 11:45
Autós gyerekülés szabályos használata KRESZ előírás szerint 2023-ban

Hogy biztos ne büntessenek meg, és a gyerek is maximális biztonságban és kényelemben utazzon az autónkban!

A gyerekek izomzata és csontozata még nem olyan ellenálló mint a felnőtteké, ezért sérülésre hajlamosabbak az autóban történő utazás során. A testméretük is kisebb, ami azt jelenti, hogy az autók beépített biztonsági rendszerei nem mindig megfelelőek számukra. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyerekek utaztatása külön figyelmet kapjon, és alkalmazzunk megfelelő gyermekbiztonsági rendszereket, vagyis gyereküléseket, amelyekben biztonságosan utazhatnak...

SZABÁLYOK:

A magyar KRESZ részletesen meghatározza a gyermekbiztonsági rendszerek használatának feltételeit. A szabályozás értelmében 3 évnél fiatalabb gyermek csak olyan személyautóban szállítható, amelynek gyári kialakítása lehetővé teszi a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazását, vagyis szükséges a gyermekülés használata. Régebbi típusú autók, mint a Lada, Trabant, Polski Fiat, Volga, Moszkvics, Skoda, stb. nem rendelkezhetnek olyan beépített biztonsági rendszerekkel, amelyek lehetővé tennék a gyerekülések rögzítését. Tehát régebbi autókban, amelyek nem rendelkeznek biztonsági övvel, nem szállítható 3 évnél fiatalabb kisgyerek.

A másik fontos tényező a gyermek magassága. Ha a gyerek elérte a 3 éves korát és 135 cm-nél magasabb, akkor már elhagyható a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazása, de csak a hátsó ülésen és csak bekapcsolt biztonsági övvel. Az első ülésre akkor ülhetnek át, ha elérték a 150 cm-es testmagasságot.

Az autók passzív biztonsági rendszerei hatékonyságukat a megfelelő magasság alatt nem tudják kifejteni, és sérülést okozhatnak. Például túl alacsony ember esetén a biztonsági öv nem helyezkedik el megfelelően, ami növeli a sérülés kockázatát. Ezért fontos hogy a gyermekülések megfelelő testmagasság és kor szerint legyenek kiválasztva, és az autóval is kompatibilisek legyenek.

CSECSEMŐ SZÁLLÍTÁSA:

Fontos hogy a csecsemők utaztatására babahordozót kell használni, mivel a kisbabákat még nem szabad ülésben szállítani. A babahordozók biztonságosan rögzítik a csecsemőket, és megfelelő támasztékot nyújtanak a fejnek és a nyaknak, amelyek még fejletlenek és gyengék.

Az ültetés iránya szabályozása országonként eltérő lehet. Néhány országban előírják, hogy a gyermeket 2 éves korig vagy még tovább is menetiránynak ellentétesen kell szállítani az autóban. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen szabályozás is létezik, a legfontosabb szempont mindig a gyermek biztonsága és kényelme legyen az utazás során. Ha az adott ország nem határoz meg szigorú szabályokat az ültetés irányára vonatkozóan, akkor is érdemes megfontolni és figyelembe venni a menetiránnyal ellentétes ültetés előnyeit a kisgyermek biztonsága érdekében. 

A csecsemők esetében valóban javasolt, hogy a babahordozót és a gyerekülést menetiránynak ellentétesen helyezzük el az autóban, mivel ez a pozíció nyújtja a legjobb védelmet vészhelyzetek esetén.

*Magyarországon az ültetés iránya egyenlőre nincs jogszabályban rögzítve.

MINŐSÉG:

Az egyik legjobb minőségű gyereküléseket a Chipolino, Lorelli, Britax Römer és Avionaut márkák kínálják. Ezek a márkák különösen figyelnek a gyermekbiztonság fontosságára. A legmodernebb technológiával és a legjobb anyagokkal készülnek, hogy a gyermekek kényelmét és védelmét biztosítsák az autóban történő utazások során.

BIZTONSÁG:

Az ISOFIX-rendszernek köszönhetően a gyerekülések szilárdan kapcsolódnak a karosszériához, ami extra stabilitást és biztonságot jelent. A Top-Tether rögzítési pontok is hozzájárulnak a gyerekülés stabil elhelyezéséhez. Ezen rendszerekkel minimalizálhatók a behelyezéskori hibák lehetőségei.

BÍRSÁG:

A gyermekbiztonsági rendszer használata kötelező, és amennyiben egy gyermek azt nem használja, ahogyan a jogszabály előírja, akkor a járművezetőt büntetni lehet érte. A büntetés mértéke az adott ország szabályozásaitól függ, de általában ilyen esetekben járművezetőként 15 000 Ft fix helyszíni bírsággal, vagy szabálysértési eljárás során 30 000 Ft fix bírsággal sújthatják.

A büntetés célja a közlekedésbiztonság javítása és a gyermekek védelme, hiszen a gyermekbiztonsági rendszerek használata jelentősen csökkentheti a sérülések kockázatát balesetek esetén. Ezért fontos, hogy minden járművezető megfelelően rögzítse a gyermeküléseket és gondoskodjon arról, hogy a gyermekek a megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben utazzanak.

VIGYÁZZUNK A HASZNÁLT TEMÉKEKKEL:

Ne feledd, hogy használt gyereküléseket is lehet vásárolni, de figyelj rá, hogy azoknak is van lejárati idejük az anyagok öregedése miatt. Ellenőrizd mindig a gyártó által megadott éveket, hogy az ülések megfelelő védelmet nyújtsanak gyermekeidnek az utazások során.

JAVASLAT:

A biztonságos és kényelemben való autóban utazás garantált a gyermekekkel ha a Chipolino, Lorelli, Britax Römer, Avionaut márka gyerekülései közül választ.