06 70 490 2992 H-P 11-16-ig

ÜDVÖZÖLJÜK ÁRUHÁZUNKBAN

                        több mint10 éve

                        

Blog

Érdekességek a kisbabákról, ezt biztos nem tudtad...

Zozo
2023.08.05 17:33
Érdekességek a kisbabákról, ezt biztos nem tudtad...

Az aranyos, bújós és kíváncsisággal teli babák enyhén szólva az életünk legnagyobb csodája. Egy baba feldobhatja a szobát a mosolyával, megolvaszthatja a szívét a nevetésével, és teljesen új perspektívát adhat az életünknek. Amit viszont talán nem tudunk róluk, érdekességek:

1) A csecsemőknek nincsenek térdkalácsuk születéskor, csak 6 hónapos korukig fejlődik ki teljesen.

2) Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a januárban született babák lesznek a legnehezebbek, mivel ezek a gyermekek a karácsonyi és újévi ünnepek idején születnek, amikor az ételbőség és az ünnepi lakomák gyakran jellemzőek. Azonban a kutatások egy másik érdekes eredményre jutottak. A tanulmányok kimutatták, hogy valójában a májusi születésű csecsemők a legnehezebbek. Ez azt jelenti, hogy ezek a babák körülbelül 200 grammal nehezebbek lehetnek, mint az év bármely más hónapjában született társaik.

3) Az újszülött babáknak nincsenek könnyei, mivel a könnycsatornáik születéskor még nem fejlődtek ki teljesen.

4) A csecsemők 300 csonttal születnek, majd ezek később összeolvadnak, és a felnőttként csak 206 csontjuk lesz.

5) A legtöbb csecsemőnek valamilyen anyajegye van, ami néhány év múlva valószínűleg eltűnik.

6) Az újszülöttek hajlamosak a születésük első néhány hetében elveszíteni a hajukat, ami később visszanő.

7) Az újszülöttek lenyűgöző reflexekkel rendelkeznek, amelyek sokat segítenek a fejlődésükben.

8) A babák hajlamosak sokat aludni az életük első évében. Általában csak rövid időt töltenek ébren, az alvás nagyon fontos szerepet játszik az agyuk fejlődésében és az információk feldolgozásában.

9) A babák körülbelül 6-8 hetes koruktól kezdenek mosolyogni. Segíthetünk mosolyra deríteni őket vicces arcokkal és hangokkal.

10) Tudományos kutatások alapján igazolódott, hogy a magzat már körülbelül négy hónapos terhességtől kezdve képes felismerni az anya zenei ízlését. A baba hallja a hangokat és a zenét még az anyaméhben, és ez a zenei élmény hozzájárulhat ahhoz, hogy a csecsemő később ismerős és megnyugtató hangokat hallva érkezzen a világra. A terhesség alatt rendszeresen játszott zene, dalok vagy hangfelvételek hasznosak lehetnek a babának, mert ezek a zenék az újszülöttet megnyugtathatják és emlékeztethetik a megszokott és biztonságos anyaméhbeli környezetre. A zenei stimuláció és az anya hangjának meghallgatása segíthet a csecsemőnek könnyebben alkalmazkodni az új környezethez és csökkentheti a szülés utáni stresszt.

11) A csecsemőknek háromszor annyi ízlelőbimbójuk van, mint a felnőtteknek.

12) A babák naponta körülbelül 300-szor nevetnek.

13) A baba felveszik anyjuk akcentusát.

14) A kislányoknak lehetnek menstruációjuk jellegű tüneteik az anyai hormonok miatt.

15) A csecsemők körülbelül 7 hónapos korukig egyszerre tudnak nyelni és lélegezni.

16) A csecsemők születéskor élénk kék szemmel rendelkeznek, de a valódi szemszínük csak később alakul ki.

17) A csecsemők teste születéskor valóban aránytalanul tűnhet. Ennek oka, hogy a baba feje rendkívül nagy arányt képvisel a testhosszához viszonyítva. Születéskor a baba feje körülbelül egynegyedét teszi ki a teljes testhosszának, ami azért van így, mert az agy fejlődése kulcsfontosságú ebben az időszakban. Az agy valójában meglepő módon a csecsemő teljes testtömegének csak körülbelül 10%-át teszi ki. Ennek oka, hogy az agy fejlődése az anyaméhben és az első életévben kritikus jelentőségű az idegrendszer és a tanulási képességek szempontjából. De ne aggódj, ez a látszólagos aránytalanság teljesen normális. Az első néhány év során a baba teste gyorsan növekszik, és az arányok egyensúlyba kerülnek. Az agy fejlődése folytatódik, és a test többi része is lépést tart, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott testi szerkezet alakuljon ki. A baba fejlődése során a test arányai fokozatosan változnak, és egészséges, jól működő szervezetet eredményeznek.

18) Érdekes és figyelemreméltó, hogy a kisbaba élete első néhány évében mennyire gyorsan növekszik. Az első hat hónapban különösen intenzív a növekedése, hiszen ebben az időszakban a súlya megduplázódik. Az első két évben pedig a súlya akár megnégyszereződhet. Azonban fontos megjegyezni, hogy a növekedési sebesség nem marad ilyen magas szinten az egész életén át. Az első két év után a növekedés üteme lassulni kezd. Ez egy teljesen normális és természetes folyamat, hiszen ahogy a baba fejlődik és nő, a testének növekedése és fejlődése is egyre inkább kiegyensúlyozódik.

19) Lenyűgöző a csecsemők búvárreflexe. Ez az ösztönös reakció lehetővé teszi számukra, hogy természetesen alkalmazkodjanak a vízhez és védjék magukat, amikor vízbe merülnek. A búvárreflex lényege, hogy amikor a csecsemő arcát érinti a víz, automatikusan lelassítja a szívverését. Ez az egyik oka annak, hogy a csecsemők nem tudnak úszni vagy tartósan víz alatt maradni. Az ilyen reflex segít megvédeni őket a fulladástól, ha esetleg véletlenül belekerülnének a vízbe. Ezenkívül a búvárreflex során a csecsemők ösztönösen visszatartják a lélegzetüket, amikor víz alá kerülnek. Ez az egyedülálló képesség lehetővé teszi számukra, hogy rövid időre ne lélegezzenek be vizet. A halakhoz hasonlóan a csecsemők is képesek egyszerre lélegezni és nyelni, ami a táplálkozás és a légzés kombinálását jelenti. Fontos megjegyezni, hogy ez a búvárreflex a csecsemők életének korai szakaszában jelenik meg, de ahogy fejlődnek és nőnek, ez a képesség fokozatosan eltűnik. Kb. 6 hónapos koruk körül kezdi elcsökkenteni a búvárreflex hatékonyságát.

20) A gyomruk akkora, mint egy dió. Nem csoda, hogy állandó etetést igényelnek.

21) Mesterséges anyatej: Az anyatej rendkívül speciális táplálék a kisbabák számára, de van egy érdekes tény: a kutatók képesek voltak mesterséges anyatejet előállítani a tehéntejből. Ez segít a koraszülött babáknak, akiknek az anyatejet nem lehet megfelelően biztosítani.